ceturtdiena, 2014. gada 13. novembris

Aprūpes centrā atzīmē Lāčplēša dienu

Vairāk bildēs

Aprūpes centrā atzīmē Lāčplēša dienu

12. novembrī, Viļakas sociālās aprūpes centrā notika Lāčplēša dienai veltīts pasākums kopā ar etnogrāfisko ansambli „Abrenīte”.
Kultūras pasākumu visi kopā godinājām nodziedot Latvijas himnu.

Aprūpes centra iemītniece cienījamā Malvīna Šaicāne dalījās atmiņās par tiem laikiem, kad viņas vecāki stāstīja viņai par varoņiem, kuri krituši karos par brīvu un neatkarīgu Latviju. Malvīnas kundze zināja teikt, ka aprūpes centra iemītnieka Viļa Adamova vectēvs tika apbalvots ar Lāčplēša Kara ordeni. Ar interesi un aizrautību Malvīnas kundze ritināja atmiņu kamolu par tiem senajiem laikiem, kad Latvijas brīvības vārdā kara cīņās krita mūsu novadnieki.

Pēc atmiņām par Latvijas brīvību un neatkarību, kopā ar „Abrenītes” ansambli izdziedājām pūru latviešu tautas dziesmu:”Nāk rudentiņis”, „Vālodzīte”, „Pūt vējiņi” un vēl daudzas citas.

Rudens ir bagāts gadalaiks. Ir novākta raža un pēc senču tradīcijām ir sācies Vedību laiks, kad tika bildinātas  līgavas. Par to, kādas laulību tradīcijas piekopuši ļaudis senākos laikos, stāstīja aprūpes centra cienījamā Malvīnas kundze, uzsverot, ka nu, daudzas no tām jau ir izzudušas.

Malvīnas kundze atceras, ka viņas vecāku mājās klētī esot glabājusies vecmāmiņas pūra lāde, kurā glabājušās pašas austi dvieļi, palagi, galdauti un pats svarīgākais- līgavas kleita. Goda lieta bija arī pašu darinātas no liepu mizām vīzītes.

Ar interesi klausījāmies kā precējušies mūsu senči. Malvīna, kā teicēja, prata klātesošos arī uzjautrināt, pastāstot par amizantām vedību laiku niansēm.

Jāatzīmē, ka „Abrenītes” dāmas, kā vienmēr, nākot uz aprūpes centru, bija sarūpējušas iemītniekiem našķus-ābolus, konfektes, plātsmaizi. Sirsnīgi pateicmies „Abrenītes” dāmām par gādību un sirsnību!

Netika aizmirsti arī tie, kuri uz kopīgu dziedāšanu nevarēja atnākt. Arī viņu istabiņās tika ieskandinātas jautras dziesmas.

Sirsnīgi Pateicamies etnogrāfiskā ansambļa „Abrenītes” kolektīvam un personīgi vadītājai Albīnai Veinai par kopā būšanu Lāčplēša dienas pasākumā!

Ar Mīlestību Pateicamies Viļakas sociālās aprūpes centra teicējai un dziedātājai Malvīnas kundzei!

Teksts, foto:Viļakas sociālās aprūpes centra vadītāja Ilze Šaicāne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru