otrdiena, 2015. gada 10. marts

Smilšu spēles terapija Viļakas sociālās aprūpes centrā

Vairāk bildēs

Maldīgs ir priekšstats, ka smilšu spēļu terapija ir domāta tikai bērniem. Šo metodi var izmantot gan mazi bērni, gan pusaudži, gan pieaugušie.

Pirmdien, Viļakas sociālās aprūpes centra iemītnieki un kolektīvs „iemēģināja savu roku” smilšu spēļu kastē.

Viļakas novada psiholoģe Skaidrīte Krakope klātesošajiem pastāstīja sīkāk par šo terapijas metodi, kas lika katram no mums atgriezties bērnībā.

S.Krakope skaidroja smilšu bildes veidošanas principu: ”Smilšu bildes veidošanas notiek klusumā, lai klients varētu „sarunāties” tikai pats ar sevi, ieklausīties sevī un sajūtas iemiesot kādos tēlos. Tad, kad bilde ir gatava var mēģināt simbolu valodu pārvērst vārdos. Smilšu spēļu terapijas specifika ir tā, ka simboliskā veidā, izmantojot tēlus, iespējams paust emocijas, izdzīvot pārdzīvojumus un atveseļoties. Tā ir domāšana ar tēlu palīdzību. Ne visiem cilvēkiem ir viegli paust savas jūtas vārdos, šādos gadījumos palīdz vārdu pārvēršana simbolos. Nav iespējams izveidot „nepareizu” bildi, viss veidotais vienmēr ir pareizs, jo atspoguļo cilvēka sajūtu un priekšstatu pasauli.”

Katram dalībniekam bija iespēja sevi radoši izpaust, iegrimt savā pasaulē, sapņot un sevi pieteikt caur tēliem, smilšu kalniem un lejām. Patiesi bija aizraujoši un interesanti. Arī seniori izrādīja interesi „paspēlēties smiltiņās”.

Nereti cilvēki (gan pieaugušie, gan vairāk bērni) nespēj problēmu izteikt vārdos un tam var būt dažādi iemesli – bailes, kauns, nevēlēšanās vai grūtību neapzināšanās vispār. Smilšu terapija ļauj izpausties apslēptajai informācijai, apzināties kādu darbību, iemācīties kontrolēt to.

Pateicamies Viļakas novada psiholoģei Skaidrītei Krakopei par izzinošu un lietderīgu terapiju, kura atraisīja mūsos apslēptos talantus un spējas izpaust savu Es!

Teksts: Viļakas sociālās aprūpes centra darbiniece Asoļa Kalniņa

Foto: Viļakas sociālās aprūpes centra darbiniece Marija Kausa

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru