piektdiena, 2015. gada 17. jūlijs

Dārza pasaulē, kur ļaujamies valdzinājumam

Vairāk bildēs

Jau vairāku gadu garumā Viļakas sociālās aprūpes (turpmāk tekstā VSAC) paspārnē ir izveidots dārzs, kuru pārlūko gan darbinieki, gan iemītnieki. Dārzs - tā ir neatkārtojama, nemitīgi mainīga un tajā pat laikā neaprakstāmi skaista Pasaule, kurā ienākot, baudām  acij, gan sirdij tīkamo. Tas dod neaprakstāmu harmonijas sajūtu, jo arī mēs esam dārza-dabas daļa.

Pateicoties zviedru sadarbības partneru sūtīto sēklu daudzveidībai, šogad dārzā ir daudz garšaugu un vasaras puķu. Atlika vien agri pavasarī uzrakt dobes un katram, kurš vēlējās ielikt savu artavu kopējā dārza izveidē, izdomāt- kādu dārza brīnumu viņš vēlas uzburt. Rudens pusē, kad klāt būs Ražas svētki, atkal sanāksim visi kopā, lai dalītos pieredzē ar izloloto un pašu rokām izaudzēto.

Mūsu dārzu nevar nosaukt par daiļdārzu, jo tas nav īsti precīzs  nosaukums un tajā daudz kas varbūt nav pareizi izveidots un sagrupēts, bet centra darbiniekus un iemītniekus ir aizrāvusi ideja, kas mums šķiet ļoti interesanta – dārzs ar daudzveidīgiem augiem. Šis darbs, ko mēs darām mūsu kopējā dārzā, katram no mums ir sirdslieta, aizraušanās un hobijs, dažkārt tā ir atslodze pēc darba un sadzīves sastrēgumiem.

Šogad esam sagaidījuši ienākam pirmo upeņu ražu no augļu dārza, kuru iestādījām 2014.gada agrajā pavasarī. Vēl ir jāpagaida pāris gadi, kad sāks ražot plūmes, ķirši, pēc tam ābeles un bumbieres.

Priecājamies, ka mūsu iemītniekiem visas vasaras garumā ir pieejami daudz dažādu piesēto  salātu veidi, kuri bagātīgi satur vitamīnu C un karotīnu. Uztura speciālisti uzskata, ka burkāni un tomāti nespēj sacensties ar salātiem karotīna pārpilnībā. Turklāt salāti satur folskābi - vitamīnu, kas nepieciešams cilvēka imūnsistēmas un sirds un asinsvadu sistēmas normālai attīstībai un darbībai, kā arī B grupas vitamīnus, vitamīnu K. Visi salāti bagātīgi satur dažādas minerālvielas. Toties tie satur ļoti maz kalorijas un tos var ēst neierobežotā daudzumā, kas nav mazsvarīgi mūsu iemītniekiem.

Liels prieks, ka mūsu puķu dobē lepni aug iemītnieces Malvīnas Šaicānes burvīgā, smaržojošā lilija. Un kā gan bez ziedu karalienēm rozēm, kuras šogad iestādījām pavasara talkas laikā. Dažas jau atvērušas savus pirmos pumpurus.

Ir jauki, ka esam radījuši sev apkārt dārza pasauli, kur ikviens-iemītnieks, darbinieks vai vienkārši garāmgājējs var pavērot  ziedus, kas piebiruši ar vasarīgu rīta rasu un mirdz saulē pēc lietus. Šis skats ir apburošs. Tas sniedz iekšējo mieru un harmoniju, un dzīve, šķiet ir pārvērtusies par brīnumainu un patīkamu nodarbju virknējumu, kur ļaujamies pozitīvām domām, atziņām, sapņiem.


Teksts, foto: Viļakas sociālās aprūpes centra vadītāja Ilze Šaicāne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru