pirmdiena, 2015. gada 24. augusts

Tikšanās ar novadpētnieku Ivaru Loginu

Vairāk bildēs

21. augusta pēcpusdienā, lai tiktos ar Viļakas Sociālās aprūpes centra iemītniekiem un darbiniekiem, bija ieradies novadpētnieks un latgaliskā dzīves veida popularizētājs Ivars Logins.

Viļakas novadā un arī Latgalē, Ivara Logina darbošanās latgaliskā dzīves veida atjaunošanā un uzturēšanā īpašu skaidrojumu neprasa. Ivars, kā pats viņš saka, ar visām saknēm senču zemē!

Uz tikšanos Ivars bija ieradies ar krekliņu “Senprūsija” mugurā, seno latgaļu kaujas ieroci rokās un akmens laikmeta darbarīku - beržamo akmeni padusē. Jau viņa klātbūtne vien telpu piepildīja ar kaut kādu īpaši latgalisku siltumu, it kā no cepļa tik tikko būtu izvilkta vecmāmuļas cepta rudzu maize. Viņš saka: ”es esmu troks latgaļs jeb dzīves mākslinieks, kurš kopš Trešās atmodas laikiem cīši runoj i dora latgaliski…”.

Savulaik vairāk kā 20 gadus Ivars nostrādāja dzelzceļa apsardzē. Piedalījies dažādās arheoloģiskajās ekspedīcijās. Tolerants pret reliģijām, bet viņa baznīca ir Daba, kas dod spēku sirdij un veldzi dvēselei. Bijis un joprojām ir kaislīgs bibliofils. Šobrīd viens no viņa vaļaspriekiem ir akmeņi. Akmeņi, kuri izskaloti Vēdas upītes krastos, gan akmeņi Latgales ezeros, ceļmalās un laukos ieaugušie. Lieli un mazi. Ar zīmēm un kā viņš pats domā, ar senču rakstiem.

Aizraujošas tikšanās izskaņā Ivars uzdāvināja žurnālu “Ceļš uz Latgali” un solīja uzcienāt ar savā pirtiņā kūpinātu gaļu.

Sociālās aprūpes centra vadītāja Ilze Šaicāne pateicās Ivaram Loginam par iespēju tikties un uzzināt daudz interesanta par neparasto parastajā.

23. augustā par Ivara Logina latgalisko dzīves veidu Latvijas Televīzijā 1 bija iespēja noskatīties dokumentālo raidījumu Cytaidi latviskais. Pie novadpētnieka Ivara Logina














Teksts, foto: Viļakas sociālās aprūpes centra darbiniece Marija Kausa

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru