sestdiena, 2015. gada 28. novembris

Ar Medņevas muzikantiem ermoņiku skaņu ielenkumā

Vairāk bildēs

Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta “Ermoņiku skaņas – 10” ietvaros, 27.novembrī Viļakas sociālās aprūpes centrā ciemojās Medņevas pagasta talantīgie spēlmaņi.

Atraktīvie un radošie sava aroda meistari dalījās pārdomās par to, kā šo talantu un prasmes, vīri ir ieguvuši no paaudzes paaudzē, pamatā ģimenē ir spēlējuši vecāki un vecvecāki. Tā ģimenē ir bijusi kā tradīcija.

Agrākos laikos (50., 60.gados) ermoņika bija goda instruments, kura aizraujošās skaņas bieži varēja dzirdēt ballēs kultūras namos, kristībās, kāzās, karaballēs, talkās. Taujājot māksliniekus, cik tad varēja nopelnīt spēlējot pasākumos, vīri stāstīja, ka tie bija nieka 3 rubļi, taču darbs bija jādara visu vakaru bez atpūtas.

Starp jautrajiem muzikantiem bija: Alfrēds Circenis, Dainis Babāns, Valdis Prancāns, Staņislavs Erciks. Pasākuma programmā izskanēja dziesmas:Vītoliņš, Kur esi tu, Kādā lietainā dienā, Sidrabspožā mēnesnīcā, Pie jūras dzīve mana, Likteņdzirnas, Šalc zaļais mežs u.c.

Muzikanti jestrajā izpildījumā aizrāva klātesošos un daudzi vēlējās dziedāt un kustēties mūzikas ritmos.

Starp klausītājiem iemītniece- Maija Logina bija pasākuma čakla dziesmu teicēja un kopā ar muzikantiem papildināja skanējumu.

Ir jauki apzināties, ka tepat - Medņevas pagastā dzīvo un strādā mūsu novadnieki, kuri nav pazaudējuši saikni ar instrumentu, kuru var gan apskatīt, gan paklausīties.

Sirsnīgi Pateicamies Medņevas muzikantiem Alfrēdams Circenim, Dainim Babānam, Valdim Prancānams, Staņislavam Ercikam par izpildījumu un Medņevas Tautas nama vadītāja Skaidrītei Šaicānei par lielisko ideju un iespēju ielūkoties pasākuma „Ermoņiku skaņas” aizkulisēs.

Teksts, foto:Viļakas sociālās aprūpes centra vadītāja Ilze Šaicāne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru