ceturtdiena, 2016. gada 3. marts

Gavēņa laika dziedājumi kopā ar Medņevas etnogrāfisko ansambli

Vairāk bildēs

Gavēnis ir 40 dienu nožēlas laiks. Pirms svinēt Kristus Augšāmcelšanos, kristieši Gavēņa laikā pārbauda un izmeklē savas sirdis – kas manī ir labs, kas – ne tik labs, un ko es varu darīt, lai labotos. Līdzīgi kā lietus 40 dienas lija pār Noa šķirstu, līdzīgi kā Izraēla tauta 40 gadus staigāja pa tuksnesi, un līdzīgi kā Jēzus 40 dienas gavēja un tika kārdināts tuksnesī, tā arī kristieši Gavēņa laika 40 dienās pārdomā Kristus dzīvi un Viņa pestīšanas darbu pie krusta, pievēršot pastiprinātu uzmanību Pestītājam, kurš uzņēmās visas pasaules grēkus uz Sevi.

Šodien, 3.martā Viļakas sociālas aprūpes centrā (VSAC) ciemojās Medņevas etnogrāfiskais ansamblis. Ansambļa dalībnieces bija sarūpējušas iemītniekiem garšīgu cienastu: pašceptus pīrāgus, cepumus, mandarīnus, kompotus.

Par Medņevas etnogrāfiskā ansambļa dibināšanas dienu uzskata 1987.gada 11.aprīli, kad notika dziedātāju pirmā kopīgā uzstāšanās Balvu rajona ciemu sacensībās.

Pirmā Medņevas etnogrāfiskā ansambļa vadītāja bija Viduču astoņgadīgās skolas dziedāšanas skolotāja Janīna Dukaļska, bet no 1989.gada vadību uzņēmās Natālija Smuška. 2012.gadā, atzīmēja ansambļa pastāvēšanas 25 gadu jubileju. Kopš paša sākuma ansamblī joprojām dzied Natālija Smuška, Antonija Pabērza, Eleonora Kaimiņa, Valentīna Babāne, Janīna Kaimiņa, Malvīne Ločmele.

Šobrīd sievu pulkam pievienojies arī muzikants Alfrēds Circenis. Medņevas etnogrāfiskā ansambļa dziedātājas Natālijas vadībā ieguvušas teju leģendāru slavu, jo sievu spēcīgais tradicionālais dziedājums nav atstājis vienaldzīgus ne tradicionālās kultūras speciālistus, ne arī nejaušus klausītājus. Medņevietes par savu galveno dziesmu sauc "Cekulaina zīle dzied". Viņu repertuārā visas dziesmas mantotas no saviem senčiem, bet ne no grāmatām.

Medņevas etnogrāfiskais ansamblis dzied talku un kāzu balsis, dažādas sadzīves dziesmas, garīgās dziesmas. Savā pastāvēšanas laikā Medņevas ansamblis bijis lūgts viesis daudzos tradicionālās kultūras pasākumos. Arī mūsu iemītniekiem sievas dziedāja garīgas dziesmas, atbilstoši šim klusajam gavēņa laikam. Dziesmas bija aizkustinošas, daži dziedāja līdzi.

Visu cieņu ansambļa dalībniecēm: Natālijai Smuškai , Malvīnei Ločmelei, Leonorai Kaimiņai, Ņinai Circenei, Regīnai  Brokānei, kuras savā cienīgajā vecuma varēja atnākt un iepriecināt aprūpes centra iemītniekus un darbiniekus ar savu dziedājumu.

Viļakas sociālās aprūpes centra kolektīvs pateicas Medņevas tautas nama vadītājai Skaidrītei Šaicānei par atbalstu pasākumā!

Teksts, foto: Viļakas sociālās aprūpes centra sociālā darbiniece Ņina Leišavniece

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru