piektdiena, 2015. gada 22. maijs

Dziesmu pēcpusdiena kopā ar Grafu Burkeviču

Vairāk bildēs


Čigāna tēvzeme vējā, kas silts,
Smilšu pulksteņa plūstošā smilts.
Čigāna tēvzeme vērmelē zied.
Čigāna tēvzeme dziesmā, ko dzied.                 

Čigāni ir tauta, kas dzīvo izkaisīti dažādās pasaules valstīs un kurus vieno čigānu valoda un kopējas tradīcijas. Ziņas par čigānu skaitu pasaulē ir ļoti pretrunīgas. Latvijā (arī citās zemēs) čigānu zināmais nosaukums romi cēlies no senās Indijas dziedātāju-muzikantu kastas nosaukuma transformācijas.
Liela un vēl pilnībā neapgūta bagātība ir čigānu valoda un folklora. Čigānu tautas folklorai raksturīgie žanri ir dziesmas, pasakas, leģendas, anekdotes un parunas. Dziesmu žanri ir visdažādākie, piemēram, liriskās, episkās un kara dziesmas. Speciālisti atzīst, ka čigāniem ar latviešiem ir kopīgi tādi žanri kā: bāreņu dziesmas, krogus (dzīru) dziesmas.  
Čigānu mūzikai ir bagāta ornamentu, sarežģīta ritmika, spilgti emocionāls atskaņojums un improvizējoša muzicēšanas maniere. Tā ir pasaulē iecienīta mūzika: flamenko stils Spānijā, verbunkošs Ungārijā, Krievijā-slavenās čigānu romances ģitāras pavadījumā.
Viļakas iedzīvotājs, romu tautas pārstāvis  Grafs Burkevičs  piedāvāja uzstāties Viļakas sociālās aprūpes centrā ar muzikālo priekšnesumu. 22.maijā Viļakas sociālās  aprūpes centrā notika dziesmu pēcpusdiena kopā ar Grafu Burkeviču.
Pulcējušies kuplā skaitā, iemītnieki un darbinieki ar nepacietību un interesi gaidīja Grafu. Mūziķis ierodoties, iepazīstināja klātesošos ar savu autobiogrāfiju. Grafs stāstīja, ka dzied viņš kopš sevi atceras un viņa ģitāra ir tik pat veca, cik viņš pats.  
 Izskanot pirmai dziesmai, Grafs savā dziedājumā aizrāva klausītājus ar  temperamentīgu un  ugunīgu „čigānisko” ritmu. Daudzus aizkustināja melodisko romanču skanējums.  Dziesmas sekoja viena pēc otras - latviešu, krievu, čigānu valodās.
Klausītāju sejās mijās te asaras, te smaids. Nevienu nespēj pamest vienaldzīgu dziesmas „Ai, Latgale, Tu Dvēselīte mana”, „Oči čornije” u.c.
Nemanāmi aizritēja koncertam atvēlētā stunda.
„Es tādu koncertu varētu klausīties katru nedēļu!”-komentēja iemītniece Paulina.
Sirsnīgi atvadījies ar katru iemītnieku, Grafs pateicās par klausīšanos.  Iemītnieki kavējās vēl laiciņu, lai dalītos iespaidos par koncertu .
Paldies Grafam par temperamentīgiem čigānu ritmiem!
Teksts, foto:Viļakas sociālās aprūpes centra sociālā darbiniece Ņ. Leišavniece
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru