trešdiena, 2015. gada 22. jūlijs

Miera osta -Stāvrūčos

Vairāk bildēs

17.jūlijā Viļakas sociālās aprūpes centrs (turpmāk – VSAC) nosvinēja sesto-savas pastāvēšanas jubileju.

Šogad VSAC iemītnieki un darbinieki dāvānā saņēma ekskursiju uz Viļakas novada, Susāju pagasta Andreja Mieriņa bioloģisko saimniecību “Rūči”. Andrejs kopā ar sievu Lindu Viļakas novada Susāju pagasta "Stāvrūčos" attīsta savu bioloģisko saimniecību, kurā tiek audzētas vistas un truši.

21.jūlija rītā, kad ieradāmies ar autobusu A.Mieriņa saimniecībā, saule un vējš mūs sveicināja, un kuplais ekskursantu pulciņš priecājās, ka māte Daba šodien mums ir dāvājusi lielisku dienu, lai pabūtu tuvāk dabai un izbaudītu siltos- jūlija saules starus.

Andrejs mūs laipni sagaidīja un, apsveicinoties, iepazīstināja ar iekārtoto bioloģisko saimniecību, kur  mīt vistas, zosis un trušu mātes kopā trušiem. Daudzi vēlējās paglaudīt pūkainos baltos čehu (Albino) trušus, kuri izvietoti sētiņā. Vismīļākais visiem bija lielais trusis LMS-Lielais, Melnais, Sudrabotais.

Saimnieks pastāstīja:”Truši tiek pārdoti vaislai un tuvākajā nākotnē ieplānota arī kautuve. Lielākais noiets izaudzētajai biloģiskajāi pārtikai ir galvaspilsētā. "

Izstaigājot un aplūkojot vistas, lielu interesi izraisīja tieši pērļu šķirnes vistiņas, kuras pieder pie vistveidīgo kārtas fazānu dzimtas pērļu vistu apakšdzimtas un tādēļ ir ļoti radniecīgas vistām, fazāniem un paipalām. Turklāt pērļu vistas olas čaumala ir krietni biezāka un trīs reizes izturīgāka nekā vistas olai. Daudzu uzmanību piesaistīja vistiņas "Kohins Zelta", kuru spalvas ir bagātīgi klātas-rūsganā krāsojumā un “ar zābakiem kājās”.

Jāpiebilst, ka saimniecībā, iepriekš piesakoties, var iegādāties arī saražoto produkciju – olas, truša un jaunlopa gaļu, kā arī sezonas dārzeņus, saimnieki piedāvā arī nakstmītni tūristiem, alkstošajiem pilsētas dzīves ritmu nomainīt pret lauku, kur iestājas cits laika režīms.

Īpaša tradīcija, kas ieviesta saimniecībā un kas iepriecināja VSAC iemnītniekus – tā ir zupas vārīšana laukā-lielā zupas katlā. Garš saimes galds pulcināja ekskursantus baudīt svaigi vārītas zupas kausiņu un līdzpaņemtos pīrādziņus.

Skaistais pasākums, kurš šogad tika nosvinēts “Rūčos”, eksursijas dalībniekus pārsteidza ar prasmīgi iekoptu saimniecības teritoriju, puķu-augu daudzveidību, vistām un trušiem. Prieks, ka šos svētkus baudījām Miera ostā. Svētku gandarījums pārņēma klātesošos par redzēto, par Mieriņu ģimenes čaklumu tepat, mūsu novadā, kuri ir radījuši savu ģimenes oāzi.

Sirsnīgi Pateicamies “Rūču” saimniekam Andrejam un saimniecei Lindai par laipno uzņemšanu un sātīgo zupu!

Sirsnīgs Paldies šoferītim Mārtiņam Kaļānam par VSAC kolektīva vizināšanu.


Teksts, foto:Viļakas sociālās aprūpes centra vadītāja I. Šaicāne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru