trešdiena, 2016. gada 3. februāris

Sveču diena, kad līksmo un lej sveces

Vairāk bildēs

Pēc latviešu tautas ticējumiem, 2. februārī svinama Sveču diena. Tautā šo dienu mēdz saukt – ziemas Māra, Svecaine, Groninica, Grabenīca, Vēja un Govju diena. Sveču dienas nozīmi skaidro vienkārši: tas ir ziemas vidus, kad vēlams stipri smieties, lai būtu jautrs un labs gads.

Sveču dienā Viļakas sociālās aprūpes centra (VSAC) iemītnieces kopā ar darbiniecēm pulcējās, lai kopā darbotos radošā procesā - līksmotu, tītu un lietu sveces, kā arī pareģotu laiku.

Gaismas avotus dalībnieki gatavoja no bišu vaska un parafīna. Pirmā tika izveidota svece no bišu vaska, to tinot. Tas ir visvieglākais un ātrākais veids, kā sagatavot sveci. Šādu sveču izgatavošanai vajadzīgas tikai bišu vaska plāksnes un sveču dakts (kokvilnas diegs, kuru izmanto kā sveces degli), ko Viļakas sociālās aprūpes centra iemītniekiem sagādāja labdari.

Vaska plāksnes tika sagrieztas dažādos garumos un platumos, tajā ievietota dakts un plāksne satīta rullī. Ļoti svarīgi ir vaska plāksnē nofiksēt dakti. Ar siltiem pirkstiem vaska plāksne ļaujas un istabas temperatūrā tas izdodas viegli. Kad sveces lēnām tika satītas rullīšos, tās tika novietotas vienkopus un iedegtas. Telpā manāmi izplatījās maiga un kārdinoša medus smarža. Rokas kļuva maigas un vieglas, jo tajās ielija enerģija, par kuru jāpateicas čaklajām bitēm.

Pārsteigums par tik ātru sveču tīšanu bija gan iemītniecēm, gan darbiniecēm, jo kā atklājās, bišu veikali pie mums ir retums, tamdēļ ziņas par sveču gatavošanu no šīm vaska plāksnēm reti kuram no klātesošajiem bija pieejamas.

Jauki, ka šādā veidā pie svecēm priekš svētkiem vai skaistai dāvanai, var tikt dažu minūšu laikā. Šis sveču gatavošanas veids ļoti aizrāva klātesošos un turpinot sveču izgatavošanu, ķērāmies pie nākamā posma-sveču liešanas.

Pirms tam tika sagatavots parafīns, dakts, sveču stikla trauciņi, kaltētie peoniju, rožu, jasmīna ziediņi, vaska krītiņi. Stikla trauciņos saliktie sausie ziediņi un to lapiņas, kopā veidoja kompozīciju. Pa vidu katram trauciņam tika ievietota dakts. Pēc tā tika uzliets izkausēts parafīns un katra ziedlapiņa it kā sastinga, apņemta ar maigu siltumu. Sacietējot parafīnam, sveces ieguva jaunu izskatu, kurš iepriecināja čaklos darinātājus.

Sveču tīšanas un liešanas procesa gaitā atklājās jauni talanti, kuri papildināja šo jauko nodarbi ar lieliskām idejām - veidot aromātsveces, krāsainās, ar rakstu, ar sieviešu un vīriešu vārdu nosaukumiem - paturot prātā galveno nosacījumu, darīt to ar līksmu prātu!

Kā jau jebkuŗās citās zīmīgās dienās, arī Sveču dienā tiek vēroti laikapstākļi, tie ir svarīgi gan tālākas ziemas, gan vasaras laika, gan ražas pareģošanā. Latviešu tautas ticējumi vēsta:

" Ja diena ir skaidra un saulaina, būs vēl daudz sniega, bet ja silta – gaidāms agrs pavasaris.
 Saulainam pļaujas un rudzu ziedu laikam pietiek ar pavisam drusciņ saules – tik, lai zirgu var apseglot.

Ja pil pažobeles, tad sagaidāms jauks pavasaris, bet, ja salst, tad uz siltu pavasari cerība vāja.

Ja aizputināti ceļi, tad pavasarī upes pilnas ūdens, bet vasara – silta un slapja. Tas pats, ja laukā migla."

Viļakas sociālās aprūpes centra kolektīvs sirsnīgi Pateicas Renātei  un Jāzepam Jermacāniem no Ventspils par sagādāto materiālu un atbalstu pašu gatavoto sveču tapšanā!

Lai pašu gatavotas un dāvinātas sveces padara gaišākus ne tikai svētkus, bet arī ikdienu!

Teksts, foto:Viļakas sociālās aprūpes centra vadītāja Ilze Šaicāne

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru